söndag 28 augusti 2011

Graviditetsvecka 12




Bebises sitthöjd är nästan 5,5 cm och den väger knappt 14 g. Veckans mest spännande nyhet är att reflexerna blir mer utvecklade. Om du klämmer på magen kommer bebisen att röra på sig, fast du känner det nog inte ännu. Nervceller har delats snabbt och neurologiska kopplingar (synapser) formas i hjärnan. Bebisen kan knyta händerna, rulla in tårna och knipa ihop ögonen.

Ansiktet börjar se alltmer mänskligt ut. Ögonen sitter närmare varandra, efter att ha suttit på vardera sidan av huvudet. Öronen sitter ungefär där de ska. Kroppens organ utför allt mer komplexa funktioner. Levern producerar galla och njurarna utsöndrar urin till urinblåsan.

Barnmorskan kan känna livmoderns ovandel (fundus) nu. I början av andra trimestern kommer du antagligen att börja behöva använda mer löst sittande kläder.

Det är inte för tidigt att börja träna bäckenbotten med knipövningar. Starka muskler där förebygger mot inkontinens och hjälper till underförlossningen.

När illamåendet lägger sig återvänder förmodligen din aptit. Läs mer om hur du äter sunt under de kommande veckorna.
Taget från babycenter.com


Din graviditetsvecka: 12
Fostrets ålder: 10 uker

Musklerna fortsätter att växa så att fostret gör allt större och kraftigare rörelser. Hjärna och muskler koordineras. Fostret kan redan nu öppna och stänga sina händer och suga på tummen. Tår och fingrar får naglar. Fostret växer flera millimeter varje dag. Huvudet är stort i förhållande till resten av kroppen. Det börjar produceras mer fostervatten, då barnets njurar börjar producera och utsöndra urin.

Moderkakan är nu färdigutvecklad. Yrsel och huvudvärk är normalt och beror troligen på den ökade blodmängden hos den gravida. Illamåendet ger ofta med sig vid denna tidpunkt. Många kommer att må bättre och vara mindre trötta i vecka 12.

Urineringen normaliseras också. Täta nattliga toabesök reduceras för en tid.

Graviditetshormonerna får tjocktarmen att arbeta långsammare, var därför noga med en fiberrik kost så att du inte får förstoppning.

Din livmoder har nu vuxit ovanför blygdbenet.

Fostrets längd: 52 mm från hjässa till stuss
Fostrets vikt: 30 g

Taget från mammasidan.se
Som ni kanske ser så står det olika ang. längd och vikt var man än kollar, men det är nog väldigt individuellt också hur snabbt filuren växer. Intressant att se allt som händer i magen i alla fall =)

1 kommentar:

  1. Hej!
    Ja lager 157 hade ju en internet shop :)
    jag är i v.16 (15+0)

    SvaraRadera