fredag 19 augusti 2011

Graviditetsvecka 11



 



Nu är bebisens sitthöjd ungefär 4 cm. Alla kroppsdelar finns med, från tandanlag till tånaglar och fingrar och tår har nu separerats helt. Bebisen rör sig massor och sparkar och sträcker på sig. Det ser nästan ut som vattenbalett och ju mer fostret utvecklas, desto mer rör det sig.

Merparten av den kritiska utvecklingen kommer att klinga av under de kommande veckorna. Bebisens huvuduppgift de kommande sex månadernas är att bli större och starkare, så att den kan klara sig utanför livmodern.

Slutet av första trimestern närmar sig nu. Du kanske har fått en mörkare pigmenterad linje som kallas linea nigra mellan naveln och blygdbenet. Det är inte ovanligt att det bli svårare att sova nu. Läs varför din nattsömn kan bli störd.

Taget från babycenter.com


Inre och yttre könsorgan har bildats i graviditetsvecka 11. Äggledare och testiklar är färdigbildade hos fostret. Den mest kritiska perioden av graviditeten är nu över. Fostret har via navelsträngen förbindelse med moderkakan där det får syre och näring genom blodet.

Moderkakan ser också till att koldioxid och andra avfallsprodukter absorberas från fostret och leder över dem i ditt blod.

Hos en del börjar illamåendet eventuellt avta, men många har fortfarande problem med vissa lukter.

Vid denna tidpunkt kan det vara klokt att börja tänka på graviditetskurs. Ta kontakt med barnmorskan i din kommun för att anmäla dig.

Fostrets längd: 42,5 mm från hjässa till stuss

Taget från mammasidan.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar