tisdag 16 augusti 2011

Graviditetsvecka 10

Jag är idag i 10+4 (v11), detta står det om graviditetsvecka 10:



Grattis! Nu kallas embryot foster, vilket betyder "avkomma". Fostret är nu ungefär 3 centimeter långt från hjässa till rumpa och väger mindre än 4 gram, men det har fullt upp med att sparka och svälja.

De inre organen – lever, njurar, tarmar, hjärna och lungor – är nu fullt formade och har börjat fungera, men huvudet är fortfarande lika stort som halva kroppslängden. Pannan är kupad och sitter högt på huvudet, men den kommer att inta sin normala position senare, så att profilen ser mer ut som en "riktig" människas.

Nya detaljer formas varje dag, som fingernaglar och dunigt hår. Om du kunde titta in till bebisen denna vecka, skulle du också kunna se ryggraden avteckna sig tydligt. Ryggnerver sträcker sig ut från ryggmärgen.

Din livmoder är nu lika stor som en grapefrukt. Med hjälp av ett Doppler-stetoskop, kan du höra fostrets hjärtslag och du kan kanske känna livmodern ovanför blygdbenets mittpunkt.

Taget från babycenter.com


I graviditetsvecka 10 har fostret nu i stort sett fått sin riktiga form, och ska nu bara växa sig större. Viktökningen börjar märkas nu. Från och med nu kommer blodmängden i din kropp att öka. Var noga med att äta nyttigt. Vid graviditet utsöndras många näringsämnen genom urinen. Därför är det extra viktigt att få i sig de näringsämnen du och fostret behöver.

Motion är också bra och gör dig bättre förberedd för resten av graviditeten och förlossningen.

Fostrets längd: 32 mm från hjässa till stuss
Taget från mammasidan.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar